Resum del segon Workshop de l'estudi Women on the Move: Visió Externa de l'Àmbit Acadèmic

Clementine Suraud Kiffer,

Resum del segon Workshop de l'estudi Women on the Move: Visió Externa de l'Àmbit Acadèmic


Aquest va ser el segon taller de la sèrie prevista en el marc de l'Estudi per a la diagnosi i cerca d’oportunitats per a la igualtat de gènere al sector de la mobilitat catalana amb els objectius de fomentar la participació activa de les dones al sector; impulsar la representació equitativa en totes les etapes del desenvolupament de la mobilitat; fomentar les oportunitats de formació i desenvolupament professional per a les dones en el sector de la mobilitat i fomentar la investigació i la innovació inclusives.

Els objectius de la sessió eren identificar les principals barreres de gènere a l’accés al sector del transport des de la perspectiva externa del’àmbit acadèmic/formatiu i identificar possibles iniciatives a implementar a un futur segons necessitats i realitats exposades.

En primer lloc, destacar la participació i el gran valor de les aportacions de les persones assistents: Lourdes Mora (Tüv Süd), Arnau Cuatrecases (Tecnocampus) i Anna Font (CIMNE).

En una primera instància vam presentar les principals barreres d’accés igualitari al sector i vam poder generar un espai de diàleg en el que les assistents vau compartir les vostres experiències en referència als reptes identificats:

  1. Masculinització de les carreres i professions STEM
  2. Espais laborals altament masculinitzats
  3. Cultura organitzacional influenciada per la masculinització del sector
  4. Poca presencia de dones en càrrecs de responsabilitat i presa de decisions
  • En base a aquest punt de partida, es va obrir un espai de reflexió, en el que cadascuna de les assistents vau compartir el que consideràveu bones pràctiques que coneixeu i que s’han implementat en l’àmbit acadèmic i laboral en pro d’un sector més igualitari, així com quines demandes específiques creieu que s’han de fer al món acadèmic i laboral per tal de seguir treballant en els reptes esmentats.
  • Les conclusions que vam poder extreure son:
    • Per tal d’impulsar un canvi cultural i social a nivell general, és important fomentar una educació que treballi per a la        erradicació dels estereotips de gènere, sobre tot en les edats més primerenques. D’aquesta manera, s’aconsegueix que les disciplines STEMS siguin percebudes com a una opció igualment vàlida i possible per a tothom.
    • La visibilització de referents femenins acadèmics i        empresarials és un dels altres elements que influeixen a l’hora d’escollir carreres STEMS. La presència de dones a les aules com a docents o a les empreses com a figures de presa de decisions genera un efecte mirall que contribueix a l’augment de dones al sector.
    • La implementació de pràctiques de selecció i        contractació inclusiva i igualitària en les empreses és un factor clau que contribueix a l’augment de les quotes de gènere als llocs de feina del sector.
    • Per tal que les dones puguin percebre el sector com a una opció laboral atractiva, es important que les empreses focalitzin esforços en repensar i adequar les polítiques de conciliació que fan que les dones puguin mantenir i desenvolupar la seva carrera professional en l’àmbit de la mobilitat.
    • Per últim, un dels elements claus per a l’èxit i manteniment de les carreres professionals femenines en l’àmbit STEM és l’acompanyament        a les dones que decideixen fer carrera professional al sector, a través de mecanismes com la capacitació o dotació d’eines per al creixement professional.
Modificar cookies