La línia subvenciona iniciatives d'innovació tecnològica ‘green’ d’empreses que busquin crear nous productes, processos o serveis enfocats a la reducció dels gasos amb efecte d’hivernacle i a l’adaptació de les companyies davant d’aquest impacte
L’ajut s’emmarca en el programa ProACCIÓ Green, que fomenta la innovació sostenible al teixit empresarial i l’ús de la tecnologia com a palanca per a una economia verda i circular
El Govern, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- ha posat en marxa una nova línia de subvencions per a projectes tecnològics que busquin contribuir a lluitar contra el canvi climàtic. Aquesta línia té per objectiu ajudar les empreses a generar productes, processos o serveis enfocats tant a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (és a dir, mitigar aquest impacte), com a la reducció de la vulnerabilitat de les empreses davant dels impactes del canvi climàtic (adaptació davant d’aquest repte).
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, destaca que “l'emergència climàtica és un dels principals reptes a què ens enfrontem globalment i, tot i que el compromís per la sostenibilitat ens afecta a tots, són les empreses qui, gràcies a la seva aposta per la transformació tecnològica, exerceixen de palanca per fer-hi front”. “Des del Govern fa temps que posem a disposició de les empreses eines que els permetin impulsar els seus projectes d’R+D+i i, alhora, situar la sostenibilitat al centre de les seves estratègies”, afegeix, amb l’objectiu “de garantir la transició cap a una economia més verda i circular, i també més digital”.
Per la seva banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, destaca que “l’objectiu d’aquesta nova línia és contribuir a accelerar la lluita contra el canvi climàtic i a impulsar la sostenibilitat del teixit empresarial català mitjançant la incorporació de tecnologies avançades verdes i/o digitals, en un context de transformació molt rellevant com és la transició cap a una economia més verda i circular.” Per Castellanos,“aquesta nova línia passa a cobrir la primera fase d’implementació, que se situa entre el suport a la diagnosi (mitjançant els Cupons) i els ajuts de més alta intensitat adreçats a projectes que impliquen un major risc (els Nuclis d’R+D empresarial)”. “El canvi climàtic suposa una disrupció, però també és una oportunitat per al teixit productiu, que ha de ser capaç de desenvolupar productes i serveis innovadors que hi facin front”, destaca.
La nova línia de subvencions a projectes d'innovació tecnològica ‘green’, de fins a 90.000 euros per projecte, es dirigeix a pimes industrials i de serveis a la indústria amb establiment operatiu a Catalunya que tinguin com a mínim dos anys de vida i projectes amb un pressupost a partir de 40.000 euros. La subvenció cobrirà fins al 75% dels costos associats al projecte, incloent-hi la incorporació de personal, de nou equipament tecnològic o les col·laboracions externes, entre d’altres.
Programa ProACCIÓ Green
Aquesta línia d'innovació tecnològica forma part del programa ProACCIÓ Green i es duu a terme en col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural mitjançant el Fons Climàtic de la Generalitat de Catalunya. El programa ProACCIÓ Green compta amb 30 milions d’euros de pressupost i fins al moment ha acompanyat més de 570 projectes d’R+D+i d’empreses catalanes, mentre que el Fons Climàtic ja hi ha aportat més de 15 milions d’euros en els darrers anys.
El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, ha fet referència a la importància d’aquest fons, “que s’alimenta, en bona part, de l’impost del CO2 dels vehicles, un impost verd la recaptació del qual es destina íntegrament a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic”. “I ho fem”, ha detallat el conseller, “donant suport a la transformació tecnològica verda i digital, amb projectes del sector empresarial, com és el cas del programa ProACCIÓ Green, però també impulsant l’àmbit de la recerca i la innovació, els projectes dels ens locals, o la participació ciutadana, tots àmbits des d’on podem contribuir a lluita contra el canvi climàtic”.
Aquest programa fomenta la innovació sostenible al teixit empresarial i l’ús de la tecnologia com a palanca per a una economia verda i circular. De fet, aquesta nova línia vol donar continuïtat als Cupons Green, ajuts de fins a 8.000 euros destinats a empreses que necessiten, prèviament a la implementació de nous projectes sostenibles, fer una diagnosi ambiental (que permeti determinar la petjada ambiental d’un procés, servei o producte, la seva millora ambiental o analitzar el seu cicle de vida), definir l’estratègia de sostenibilitat de l’empresa, el full de ruta tecnològic per assolir la neutralitat climàtica o un model més circular, així com establir un pla d’acció per a la mitigació i/o l’adaptació al canvi climàtic. Un cop realitzada aquesta primera fase de diagnosi, la nova línia de subvencions permetrà a les empreses dur a terme la implementació dels nous projectes.
A més, el ProACCIÓ Green engloba altres actuacions com ara l’assessorament per accedir a programes europeus, l’orientació per incorporar la sostenibilitat a l’estratègia de la companyia, l’accés a oportunitats de col·laboració i d’innovació oberta, i serveis per a la internacionalització de les solucions sostenibles de les empreses catalanes.
La convocatòria 2024 pels ajuts a projectes d'innovació tecnològica Green obrirà el dia 23 de juliol a les 9.00 h. La convocatòria per accedir a l’ajut estarà oberta fins al 7 d’octubre.
Què és?
La línia de subvenció Innovació Tecnològica Green és un ajut destinat a impulsar projectes d’innovació que fomentin la transformació tecnològica verda de les empreses catalanes orientada a la mitigació i/o a l’adaptació al canvi climàtic.
Es consideren subvencionables els projectes d’innovació tecnològica de caràcter aplicat, propers al mercat i amb risc tecnològic mig/baix que fomentin una transformació tecnològica orientada a la mitigació i/o a l’adaptació al canvi climàtic i a fomentar la millora de la seva competitivitat tot i incorporant tecnologies avançades actualment disponibles en el mercat. Aquests projectes poden integrar tecnologies digitals.
L’objectiu és que aquests projectes generin productes, processos o serveis que estiguin alineats amb la reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i l’adaptació als impactes del canvi climàtic, és a dir, la reducció de la vulnerabilitat dels sistemes naturals i dels àmbits socioeconòmics.
Els projectes elegibles han de tenir uns TRL de 7 i superiors, segons definició de Technology Readiness levels (TRL) de la Comissió Europea.