Primer Workshop de l'estudi Women on the Move: "Igualtat de gènere al sector Mobility: diagnosi, reptes i mecanismes de les empreses".

Clementine Suraud Kiffer,

Primer Workshop de l'estudi Women on the Move: "Igualtat de gènere al sector Mobility: diagnosi, reptes i mecanismes de les empreses".


El dimarts 16 d'abril, a la seu d'In-Move by Railgrup a Sant Gervasi, es va celebrar el primer taller de la sèrie prevista en el marc de l'Estudi per a la diagnosi i cerca d’oportunitats per a la igualtat de gènere al sector de la mobilitat catalana amb els objectius de fomentar la participació activa de les dones al sector; impulsar la representació equitativa en totes les etapes del desenvolupament de la mobilitat; fomentar les oportunitats de formació i desenvolupament professional per a les dones en el sector de la mobilitat i fomentar la investigació i la innovació inclusives.

A continuació detallem els punts més rellevants de la sessió:

•En primer lloc, destacar la participació i el gran valor de les aportacions de les 9 dones referents del sector que van assistir al taller: Laia Garriga (Eurecat), Nekane Sebastià (ANIMA), Adrina Bachiller (FGC), Gemma Martinez (SHAD), Yamileth Salas (BABLE SmartCities), Maria José Sanchez (Doga), Sonia Valero (Eurecat) i Nuria Villanueva (J.Juan).

•En una primera instància es van presentar els principals reptes en relació a la igualtat de gènere al sector i vam poder generar un espai de diàleg en el que les diferents representants de les empreses van compartir les seves experiències en referència als reptes identificats:

1.Masculinització de les carreres i professions STEM

2.Cultura organitzacional influenciada per la masculinització del sector

3.Poca presencia de dones en càrrecs de responsabilitat i presa de decisions

4.Disseny dels sistemes de mobilitat poc adaptats a la diversitat

•En base a aquest punt de partida, es va obrir un espai de reflexió, en el que cadascuna de les assistents va escriure de forma individual el que considerava les fortaleses, punts de millora i reptes a treballar en un futur, tant en la seva pròpia empresa com en el sector de la mobilitat per tal que aquest esdevingui més paritari i equitatiu.

•Les conclusions que vam poder extreure son:

El canvi cultural a les empreses a través de la sensibilització, formació i comunicació esdevé un element fonamental per tal d’aconseguir un canvi profund i total en la situació, les pràctiques i les polítiques actuals. A més, es necessari comprometre a la direcció per tal que s’involucri en el lideratge d’aquest canvi que ha d’arrelar-se en totes les esferes de l’organització.

La diagnosis en igualtat de gènere en les empreses es un punt de partida molt important que permetrà la posterior implementació de mecanismes de correcció i polítiques que assegurin la paritat i la igualtat. Alguns exemples en són: les polítiques retributives i de promoció en base a criteris d’igualtat, la discriminació positiva, criteris de selecció inclusius, els plans d’igualtat, etc.

A més, amb l’objectiu de garantir el bon funcionament d’aquests mecanismes, és important que les empreses designin persones o grups de treball responsables que dediquin part de la seva jornada laboral a implementar aquestes polítiques, assegurar-ne el seu compliment i a cercar noves formes de treballar per a la igualtat en l’organització, més enllà del compliance exigit. Alguns exemples son les comissions d’igualtat, grups de treball de DEI (diversitat, equitat i inclusió), etc. La participació dels homes en aquests espais permetrà el recolzament intern necessari, una millor implementació de les polítiques i contribuirà a una cultura igualitària més robusta i ferma.

Per últim, cal destacar el rellevant paper que prenen els espais de sinergies entre empreses i altres organismes del sector. Gràcies a la intel·ligència compartida, les organitzacions coneixen, comparteixen i repliquen bones pràctiques. Tanmateix, aquests espais permeten la visibilitat de referents femenins en la industria de la mobilitat, tot contribuint a trencar les barreres d’accés igualitari al sector i al benestar de les dones dins del sector.

Aquest taller s'ha realitzat en el marc de l'Estudi per a la diagnosi i recerca d'oportunitats en matèria d'igualtat de gènere dins del sector de la mobilitat. Aquesta diagnosi també s'efectua a través de dues enquestes. Us facilitem els enllaços a les enquestes del projecte, les quals ens ajudaran a obtenir una radiografia de l'estat actual del sector en relació amb la igualtat de gènere:

  • Enquesta per a responsables de RRHH o en posicions de Governança transversal a l’empresa: link.
  • Enquesta per a les persones treballadores: link.

Us animem a fer-la arribar al major nombre de persones treballadores dins la vostra empresa i compartir-la amb altres empreses del sector.


Recursos

Modificar cookies